Veelgestelde vragen over assessments

Een assessment bij 1801

1. Wat is een assessment in het onderwijs?

Dit assessment is gericht op competenties en leiderschapspraktijken die specifiek zijn voor het onderwijs. Persoonlijk leiderschap is één van de belangrijke onderwerpen die tijdens het assessment vaak aan bod komen. Assessmentpsychologen wordt extra kennis van onderwijsprocessen en van de onderwijswerkcontext gevraagd. Ook verhoogt het gezamenlijke onderwijstaalgebruik de kwaliteit van dit assessment.

2. Wat doet het assessmentcentrum van 1801 anders dan andere assessmentbureaus?

Het assessmentcentrum van 1801 is gespecialiseerd in assessments voor het onderwijs. Wij hebben veel ervaring en expertise in huis met betrekking tot verschillende functieniveaus en typen onderwijs. Wij werken visie- en ontwikkelingsgericht en houden van uitdagingen en niet eerder gestelde vragen. Daarbij kunnen wij binnen 1801 een integrale dienstverlening bieden. Wij hebben korte lijnen met verschillende specialisten, adviseurs, onderzoekers, behandelaars en werken samen met onze Academie 1801. Samen met jou maken wij een deel van het onderwijs uit en willen het onderwijs met onze diensten beter maken.

Het proces

1. Hoe werkt het aanvragen van assessments bij 1801?

Wij hebben een simpele en snelle aanvraagprocedure. Neem contact op met onze projectmanager en zij regelt een intakegesprek met een assessment psycholoog. Na het gesprek met de psycholoog krijg je een offerte.

2. Hoe snel kunnen jullie een assessment inplannen?

Nadat wij de gegevens van de kandidaat hebben ontvangen, plannen wij het assessment in overleg met de kandidaat. Daarbij houden wij er rekening mee dat de kandidaat in de gelegenheid moet zijn om alle testen en vragenlijsten rustig af te maken. Daarvoor heeft de kandidaat 4-5 uur nodig.

3. Hoe snel ontvang ik het assessmentrapport?

Binnen 5-7 werkdagen is het rapport bij de kandidaat tenzij wij samen een andere afspraak hebben gemaakt. Het is mogelijk binnen 2 werkdagen het rapport te ontvangen.

4. Kan het assessment op maat gemaakt worden?

Ja, afhankelijk van de vraag wordt de inhoud van het assessment bepaald en het programma van het assessment opgesteld. Het is ook mogelijk het rapportformat op maat te maken.

5. Wat kost het onderwijsassessment bij 1801?

Het hangt ervan af wat voor soort assessment je kiest. Wij hebben standaard prijzen per assessment, neem contact met onze projectmanager op voor meer informatie.

6. Hoe kan ik me op een assessment voorbereiden?

Het assessment 1801 bestaat uit verschillende testen, (soms) rollenspelen en een interview met een psycholoog. Bij veel assessments worden cognitieve capaciteitentests afgenomen. Hier kun je denken aan cijferreeksen, analogieën, abstract redeneren enz. Ben je allang niet meer bezig geweest met deze materie, dan kun je van tevoren oefenen, zodat je snapt hoe de tests werken. Hiervoor sturen we je bij de uitnodiging voor het assessment verschillende links naar de websites die korte testen hebben ontwikkeld als oefening. Ze zijn allemaal gratis en zonder tijdsdruk.

7. Kan ik bij jullie een online assessment doen?

Inderdaad, je kunt het online assessment bij 1801 doen. Onze projectmanager biedt je verschillende mogelijkheden, waar je kunt kiezen of je het online assessment wilt of op een van onze vestigingen (Elst, Zoetermeer, Hoofddorp). De keuze is aan jou.

8. Hoe lang duurt een assessment?

Vaak duurt het assessment op locatie of eventueel online 2 uur. Maar je moet er rekening mee houden dat je 4-5 uur nodig hebt om alle testen en vragenlijsten thuis zelfstandig in te vullen. Pas als we je testresultaten binnen hebben, wordt het mogelijk om het gesprek met de psycholoog aan te gaan.

9. Is het mogelijk bij 1801 om eerst advies over de keuze van een assessment te krijgen?

Ja, zeker. Neem contact op met onze projectmanager en zij regelt een intakegesprek voor jou met één van onze psychologen.

10. Wat gebeurt er met mijn gegevens?

Wij bewaren je testresultaten en rapport 2 jaar in ons archief volgens de AVG en NIP regels. Deze gegevens zijn zeer vertrouwelijk en daarom rapporteren wij ze niet naar derden zonder jouw toestemming.

11. Na het assessment wil ik coaching, kan dat?

Ja, het is mogelijk om een coaching traject bij 1801 te volgen. Meld dat bij de assessmentpsycholoog, die kan er ook een extra advies over geven.

12. Ik vind het assessment spannend, mag ik eerst eens met jullie praten?

Ja, wij kunnen ook een kennismakingsgesprek via Teams met een assessmentpsycholoog voor jou organiseren.

13. Alle leidinggevenden komen op assessment, is het mogelijk om ook een teamprofiel te maken?

Ja, kijk naar ons speciale aanbod en vraag naar een voorbeeldrapport aan onze projectmanager.

Overige vragen over assessments

1. Welke onderwijsassessments zijn er?

Het assessmentcentrum 1801 biedt de volgende soorten assessments: selectie- en ontwikkelassessment voor schoolleiders PO, VO en MBO, assessment voor registratie en herregistratie van schoolleiders PO, assessment voor leraren en ib'ers, teamassessment,  loopbaanassessment én hbo-meting. Daarnaast werken wij veel op maat.

2. Hoe kan ik de zelfscan (her)registratie schoolleiders gebruiken?

Op onze website vind je onze nieuwe Zelfscan onder de rubriek Registratie en herregistratie schoolleiders. De zelfscan is een soort stroomschema. Beantwoord de vragen of stellingen en kom erachter waar je momenteel staat wat betreft de 22 thema’s. Klik hier om naar de zelfscan te gaan.

3. Wat is het verschil tussen EVC en een assessment?

Via een procedure voor het Erkennen van jouw Verworven Competenties (EVC) wordt aan de hand van een erkende EVC standaard precies in kaart gebracht wat je daarvan aan kennis en vaardigheden in huis hebt. Er wordt gekeken naar wat je in de praktijk hebt (bij)geleerd en dit alles wordt vastgelegd in een uitgewerkt persoonlijk ervaringscertificaat. Een assessment is een psychologisch onderzoek waarbij psychologische hulpmiddelen zoals tests, vragenlijsten, interviews en rollenspelen worden gebruikt om er achter te komen of je geschikt bent voor een bepaalde functie. Er wordt gekeken naar je sterke en zwakke punten in het kader van schoolleiderschapspraktijken PO met betrekking tot de functie schoolleider PO, gevolgd door een ontwikkeladvies. Het zijn twee routes die beide tot (her)registratie leiden. De keuze ligt aan jou.

4. Staat het assessmentbureau 1801 bij PE-online (Schoolleidersregister)?

Ja, je kunt ons vinden onder de titel Toetsend assessment

5. Kennen jullie de onderwijscompetentieprofielen voor schoolleiders PO en VO?

Assessments voor schoolleiders PO en VO doen we volgens de beroepsstandaard voor schoolleiders in het PO en VO. Het doel is het in beeld brengen van de competenties van deelnemers, gerelateerd aan de leiderschapspraktijken waarover de schoolleider PO en VO moet beschikken.

6. Werkt 1801 samen met Schoolleidersregister?

Ja, wij hebben een nauwe samenwerking met het Schoolleidersregister. Daarom zijn wij op de hoogte van alle zaken die op het gebied van registratie en herregistratie spelen. Onze psychologen staan daar geregistreerd om het Registerassessment voor schoolleiders PO te kunnen uitvoeren en kunnen je vragen rond het Registerassessment deskundig beantwoorden.

7. Erkent Schoolleidersregister het assessmentcertificaat van 1801?

Ja, het certificaat van het assessmentcentrum 1801 is daar officieel erkend. Jij kunt ons als officiële partner van Schoolleidersregister vinden onder de titel Toetsend assessment.

8. Wat is het verschil tussen assessments voor leraren LC en LD?

Aan de hand van zo’n selectie-assessment  kan nagegaan worden of iemand beschikt over de benodigde talenten, competenties en motivatie die past bij de functie van LC- of LD-docent. Het verschil ligt in de functie-eisen die door je school worden gesteld. Meer informatie lees je op onze website bij Assessments voor leraren.

9. Zijn assessment psychologen van 1801 aangesloten bij het NIP?

Psychologen uit het assessment team 1801 zijn NIP geregistreerde psychologen of gedragsdeskundigen. Dit betekent dat zij zich aan de beroepscode van het NIP houden en volgens richtlijnen van de psychodiagnostiek en psychologische interventies handelen. Ze werken altijd verantwoordelijk, integer, respectvol en deskundig. Onze arbeid- en organisatiepsychologen zijn professionals op het gebied van mens, werk en organisatie in het onderwijs.

Afbeelding
NIP beroepsvereniging psychologen

Het NIP is de grootste beroepsvereniging van psychologen die de kwaliteit bewaakt van de beroepsuitoefening van psychologen in Nederland.