Bestuur en Raad van Toezicht

(Interim-)bestuur
Joost van Loon is interim-bestuurder van 1801. Tegelijkertijd is de Raad van Toezicht bezig met de werving van een nieuwe, vaste bestuurder.
Joost is een ervaren bestuurder binnen het onderwijs. Hij kent 1801 als dienstverlenende organisatie en kent de inhoud van het werk goed. Joost heeft onlangs zijn opdracht als interim-bestuurder bij de Stichting Islamitische School Amsterdam afgerond. Daarvoor was hij recentelijk bestuurlijk aan het werk bij onder meer de SLO, Onderwijsconsulenten, het Leger des Heils, het openbaar onderwijs in het Westland en Stichting Librijn (Delft/Rijswijk). Joost is voorzitter van het College van Belanghebbenden Jeugdbescherming en Jeugdreclassering.
Joost is goed in staat leiding te geven aan hoogopgeleide professionals en zorgt voor verbinding tussen mensen. Hij beschikt over natuurlijk overwicht, brengt rust en is prettig in de omgang.
De Raad van Toezicht van 1801
Anton Nijssen
Anton Nijssen is voorzitter van de Raad van Toezicht van 1801 en socioloog. Hij heeft gewerkt als onderzoeker en is directeur geweest van Research voor Beleid (Leiden) en van het SCO Kohnstamm Instituut (Universiteit van Amsterdam). Gedurende zijn loopbaan heeft hij veel werk verricht op het terrein van onderwijs (alle sectoren), welzijn en organisatieontwikkeling in de publieke sector.
In de laatste jaren van zijn werkzame leven heeft Anton een eigen adviesbureau opgericht en werkte hij ad interim en als adviseur voor verschillende organisaties, met name in de publieke sector. Daarnaast is hij, veelal als vrijwilliger, bestuurlijk actief. Anton zet zijn kennis en ervaring graag in voor een goed functioneren en een goede toekomst voor 1801.

Petra van Wingerden-Boers
Petra van Wingerden-Boers is vicevoorzitter van de Raad van Toezicht van 1801 en was voorheen voorzitter van de Raad van Toezicht van Marant (voorloper van 1801). Na een studie Engels werkte Petra tussen 1973 en 1998 in het mbo. In 1994 werd zij in de gemeente Borsele benoemd tot wethouder van onder meer onderwijs, milieu en woonomgeving. In 1998 werd zij benoemd tot burgemeester van Groenlo, en in 2004 tot burgemeester van Rheden. Ook is zij waarnemend burgemeester van Apeldoorn en Reimerswaal geweest. Petra is een ervaren toezichthouder, met name in organisaties die gericht zijn op onderwijs en overheid.

Majone Steketee
Majone Steketee is lid van de Raad van Toezicht van 1801 en daarnaast wetenschappelijk directeur van het Verwey-Jonker Instituut en bijzonder hoogleraar Orthopedagogiek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Vanuit beide functies is zij geïnteresseerd in een gezonde ontwikkeling van kinderen en hoe wij als maatschappij daaraan bij kunnen dragen. Kinderen brengen veel tijd door op school en Majone is ervan overtuigd dat leraren en docenten een verschil kunnen maken ten aanzien van de toekomst van kinderen. Majone is er trots op om lid van de Raad van Toezicht te zijn van 1801, omdat het een organisatie is met bevlogen medewerkers die ondernemend en verbindend zijn in wat kinderen, onderwijsprofessionals en schoolorganisaties nodig hebben.

Henrik Postma
Henrik Postma is lid van de Raad van Toezicht van 1801 en vervult tevens de rol van voorzitter van de auditcommissie. Met een uitgebreide achtergrond in financieel management en governance houdt Henrik toezicht op de financiële gezondheid van de organisatie. Hij richt zijn toezicht niet alleen op de financiën, maar ook op het bredere perspectief van toezicht houden, samen besturen en samenwerken.
Henrik heeft ruime ervaring als financieel manager in commerciële dienstverlenende organisaties, waaronder KLM en Intertrust. Naast zijn betrokkenheid bij 1801 vervult Henrik een nevenfunctie als lid van de Raad van Commissarissen van UW Holding, het sociaal werkbedrijf van de gemeente Utrecht. Henrik zet zich graag in voor organisaties die een positieve impact hebben op de maatschappij.

Carmen de Jonge
Carmen de Jonge is lid van de Raad van Toezicht van 1801. Ze heeft een achtergrond in de sociale zekerheid en arbeidsmarkt. Carmen heeft gewerkt als (interim-)directeur voor diverse brancheorganisaties en is een langere periode directeur-bestuurder geweest van Wissenraet Van Spaendonck. Gedurende haar loopbaan is zij altijd bezig geweest met het verbinden van maatschappelijke uitdagingen en de diverse stakeholders in organisaties van professionals.
Momenteel is Carmen zelfstandig bestuurder en adviseur voor brancheorganisaties. Ze is voorzitter van de NVAB (hoorzorg) en toezichthouder bij enkele sociaal-maatschappelijke organisaties. Dankzij haar sterke en professionele expertise kan 1801 in Nederland een positief verschil maken in het onderwijs.

Reinier de Voogd
Reinier is lid van de Raad van Toezicht van 1801. Hij is een toezichthouder met jarenlange ervaring binnen het onderwijs in een groot aantal vaste en interim-functies, zoals docent, beleidsmedewerker, onderwijsmanager, kwartiermaker, directeur, organisatieadviseur, beleids- en arbeidsmarktadviseur, programmadirecteur en bestuurder. Reinier heeft geacteerd binnen de onderwijssectoren po, vo, mbo en hbo en binnen vrijwel alle beroepssectoren van het mbo.
Met een dubbele onderwijsbevoegdheid stapte Reinier in 1986 het onderwijs in. In 2017 behaalde hij de bij TIAS, School for Business and Society, de Master of Science: Executive Master in Public and Non-Profit Management MPM.
Zijn specifieke deskundigheid ligt op het gebied van onderwijsbeleid en onderwijsbestel, bestuurskunde, governance, strategie en organisatieontwikkeling, netwerkleiderschap en organisatienetwerken, onderwijskwaliteit, innovatie en ontwikkeling, het snijvlak tussen arbeidsmarkt en (beroeps)onderwijs. Reinier is mede grondlegger van het '10-14 onderwijs'.
Met ingang van 1 januari 2025 is hij na 38 jaar gestopt met werken (in loondienst) en zal hij voornamelijk nog als toezichthouder actief blijven. Reiner is tevens voorzitter van de Raad van Toezicht van AMOS onderwijs.

Veelgestelde vragen
Veelgestelde vragen
Staat je vraag er niet tussen?
Wat doet de Raad van Toezicht?
De Raad van Toezicht houdt toezicht op de strategie en het beleid van de stichting. Daarnaast is de Raad van Toezicht als formele werkgever verantwoordelijk voor het aanstellen, beoordelen en eventueel ontslaan van de directeur-bestuurder.
Hoe lang blijven leden van de Raad van Toezicht aan?
Een lid van de Raad van Toezicht wordt voor maximaal vier jaar benoemd en kan, inclusief herbenoemingen, maximaal acht jaar zitting hebben in de Raad van Toezicht van de zorgorganisatie en haar rechtsvoorgangers of -opvolgers.
Hoeveel leden moet de Raad van Toezicht minimaal hebben?
De Raad van Toezicht bestaat uit minimaal drie leden. De leden moeten onafhankelijk zijn. Dit betekent dat ze geen eigenbelang hebben bij wat de stichting doet en onafhankelijk kunnen oordelen. Het is belangrijk dat leden van de Raad van Toezicht over bestuurlijke vaardigheden beschikken.
Register beroeps- en nevenfuncties van de leden van de Raad van Toezicht
Hier vind je een overzicht van de relevante beroepsgegevens en nevenbetrekkingen van de bestuurder en de leden van de Raad van Toezicht van 1801.
Wat doet de auditcommissie?
De audit commissie (AC) bestaat uit 2 leden van de RvT die zich specifiek richten op de integriteit en kwaliteit van de financiële verslaggeving bij 1801 en op de effectiviteit van onze interne risicobeheersings- en controlesystemen. In vergaderingen met de bestuurder en de controller van 1801 gaan zij dieper in op de bedrijfsresultaten. De uitkomsten van de besprekingen van de AC worden in de RvT gerapporteerd waarmee invulling wordt gegeven aan het toezicht op de financiële en verantwoordingsprocessen bij 1801.