search

    Hulp bij handelingsplannen rekenen en dyscalculie

    Het begeleiden van kinderen met rekenproblemen in de klas kan best een uitdaging zijn. Hoe stel je een goed handelingsplan op? En wat doe je als de geboden hulp toch niet voldoende helpt? Wanneer kan er sprake zijn van dyscalculie? Allemaal vragen waar je als school tegenaan kan lopen.

    Het protocol Ernstige Reken-wiskundeproblemen en Dyscalculie, het ERWD-protocol, geeft richtlijnen hoe je leerlingen met reken- en wiskundeproblemen kunt ondersteunen. In onderstaande video legt Myrthe Huber, psycholoog bij 1801 jeugd & onderwijsadvies, aan de hand van het ERWD-protocol uit hoe de begeleiding van leerlingen met rekenproblemen op school eruit kan zien.

     


    Handelingsplan rekenen /Uitleg

    Herken je rekenproblemen of denk je aan dyscalculie?

    Merk je dat een leerling hardnekkige moeite heeft met rekenen? Of vraag je je af of er sprake kan zijn van dyscalculie? Een officiële diagnose dyscalculie kan worden gesteld vanaf groep 6. Daarvoor is het belangrijk dat duidelijk wordt dat het gaat om een hardnekkig probleem, ondanks intensieve ondersteuning.
    Ook voor rekenzwakke leerlingen zonder dyscalculie is gerichte ondersteuning cruciaal. Planmatig werken helpt om rekenbehoeften goed in kaart te brengen en passende begeleiding te bieden.

    Extra ondersteuning in fase oranje

    In fase oranje (ondersteuningsniveau 3) wordt gedurende een half jaar intensieve hulp geboden: aanvullend op het reguliere programma (niveau 1 en 2) krijgt de leerling 1 uur extra rekenondersteuning per week. Dit kan individueel of in een klein groepje van maximaal vier leerlingen. Belangrijk hierbij is dat voor elke leerling de doelen duidelijk geformuleerd zijn – ook als ze in een groepje werken.

    Gebruik het handelingsplan en de modellen uit het protocol

    Voor het opstellen van een passend plan kun je gebruik maken van de handreiking voor het handelingsplan op deze pagina. Deze is gebaseerd op het landelijke Protocol Ernstige Reken-Wiskundeproblemen en Dyscalculie. Hierin komen drie modellen duidelijk naar voren:

    • Het handelingsmodel
    • Het hoofdlijnenmodel
    • Het drieslagmodel

    Deze modellen helpen om inzicht te krijgen in de rekenbehoeften van leerlingen binnen verschillende leerlijnen.

    Bekijk ook onze handige poster waarop de fasen van het protocol visueel zijn weergegeven. Hierop vind je een uitgebreide toelichting op de modellen.

    Werk met concrete doelen en evalueer regelmatig

    Bij het opstellen van het plan is het aan te raden om per periode concrete doelen te kiezen. Werk bijvoorbeeld aan:

    • Plussommen tot 20
    • Begrip van vermenigvuldigen (eventueel met strategieën)
    • Toepassen van plussommen in contextsommen

    Evalueer de voortgang elke 6 tot 8 weken en verwerk deze evaluatie zichtbaar in het vervolgplan. Veel scholen kiezen ervoor om het plan per vakantieperiode te laten lopen, zodat de cyclus overzichtelijk blijft.

    Vragen of feedback?

    Heb je vragen over het gebruik van het handelingsplan of wil je feedback geven op de inhoud? We horen graag van je. Neem contact op met de contactpersoon van de school of stuur een mail naar:

    Download het Handelingsplan

    Voorbeeld handelingsplan


    Poster 'Het ERWD-protocol in beeld'

    Om het overzichtelijk voor je te maken hebben we het protocol samengevat in een poster, zodat je in één oogopslag de belangrijkste elementen uit het protocol kan zien. Ook handig om op te hangen, zodat je het overzicht altijd bij de hand hebt! De poster is te downloaden via onderstaande knop.

     

    Poster ERDW model - 1801 jeugd en onderwijsadvies

    Download de poster

    Liever een fysiek exemplaar ontvangen?

    We sturen je graag een poster toe!

    Ik wil de poster per post ontvangen

    Meer weten?

    Wil je meer informatie over (de toepassing van) het ERWD-protocol? Neem dan contact op met Myrthe Huber via m.huber@1801.nl of 088 1801 527. 

    Auteur
    1801