Matthijs Groeneveld volgde een leertraject over informeel leiderschap bij 1801

"Mijn aanpak is minder intuïtief en meer gestructureerd geworden”
Als informele leiders of teacher leaders kunnen leerkrachten en docenten een actieve rol spelen bij het vormgeven van het onderwijsbeleid, het coachen van collega’s en het stimuleren van professionele ontwikkeling binnen de school. Zo is Matthijs Groeneveld naast zijn werk als docent Geschiedenis aan het Kandinsky College in Nijmegen coördinator van het Life Science-profiel voor de onderbouw. Om dit gestructureerd aan te pakken en het hele team mee te krijgen in zijn verhaal, volgde Matthijs het leertraject Vakmanschap van 1801 jeugd & onderwijsadvies.
Matthijs meldde zich begin dit jaar aan voor het leertraject Vakmanschap op advies van zijn directe leidinggevende en een collega die deze leergang van 1801 al eerder hadden gedaan. “De laatste jaren heb ik steeds meer taken opgepakt, die soms ook leidinggevende vaardigheden vereisen. Een voorbeeld daarvan is mijn coördinatorschap van het Life Science-profiel voor de Nederlandstalige onderbouw. Ik heb dit vrij intuïtief opgepakt. Ik weet uit ervaring hoe ik een project moet opzetten en hierover moet communiceren om mijn leidinggevende mee te krijgen. Maar hoe ik vervolgens het hele team aan boord moest krijgen, dat wist ik eerlijk gezegd niet goed.”
Structuur en zelfkennis
Volgens Matthijs kun je een heel eind komen met een enthousiaste instelling en een gedeelde liefde voor het onderwijs. Maar om als informeel leider of teacher leader écht succesvol te kunnen zijn, heb je meer nodig. “In mijn geval meer structuur en zelfkennis”, aldus Matthijs, die tijdens het leertraject Vakmanschap werd geconfronteerd met zijn natuurlijke neiging om conflicten te vermijden. “Als twintig collega’s in mijn team gemotiveerd waren en vijf niet, dacht ik voorheen al snel ‘Laat maar, hier heb ik geen zin in en geen tijd voor’. Maar is dat eigenlijk wel goed? Hoe zou ik die andere vijf collega’s wél mee kunnen krijgen? En waarom gebeurt dit eigenlijk, waar komt mijn conflictvermijdende houding vandaan?”
Praktijksituaties
Het leertraject Vakmanschap bood inzicht en leerde Matthijs om de situatie anders te benaderen. “Ik houd er eigenlijk niet zo van als in een training de nadruk heel erg op jou als persoon en emoties worden gelegd, maar ik heb het maar gewoon over me heen laten komen. Tijdens een van de bijeenkomsten speelden we praktijksituaties na met twee acteurs. Dat was best confronterend, maar enorm leerzaam. Ik werd me ervan bewust dat ik een nogal provocatieve vorm van communiceren heb. Ik mag graag een beetje porren en grapjes maken. De meeste mensen kunnen hier wel tegen, maar niet iedereen vindt dat prettig. Zo brengt iedereen bagage mee naar een gesprek. Ik sta voorafgaand aan een gesprek met een niet-gemotiveerde collega al in de baalstand: ‘Waarom vind jij niet wat ik vind?’ en mijn collega heeft bij voorbaat al geen zin om naar mijn geintjes te luisteren.”
Positieve gesprekken
Matthijs besloot direct aan de slag te gaan met zijn nieuw opgedane inzichten. “Ik ben met twee collega’s uit mijn team het gesprek aangegaan, ook al had ik daar nog steeds geen zin in. Maar het waren eigenlijk heel fijne, positieve gesprekken, waardoor ik me er nog beter van bewust ben geworden waarom het soms niet lukt.” Matthijs schiet in de lach: “Ik wil nog steeds graag gelijk krijgen, hoor, maar ik realiseer me dan meteen dat mijn waarheid niet iedereens waarheid is. De eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik me nog steeds ongemakkelijk voel bij conflicten en sommige collega’s nog steeds uit de weg ga. Maar het begin is er. Dankzij dit leertraject weet ik wat mijn leiderschapsstijl is, hoe ik mijn kwaliteiten bewust kan inzetten en wat mijn persoonlijke ontwikkelpunten zijn.”
Persoonlijke ontwikkeling
In de blog ‘Informeel leidinggeven als teacher leader: zo doe je dat’ worden 5 tips gegeven hoe je een inspirerende en effectieve teacher leader kunt worden:
- Ontwikkel je eigen vaardigheden
- Bouw aan vertrouwen en relaties
- Neem initiatief en wees proactief
- Ondersteun collega’s bij hun ontwikkeling
- Ontwikkel je persoonlijk en professioneel verder
Matthijs gaat vooral ‘aan’ van de laatste twee punten. “Voor mij draaide mijn werk altijd om zinvolheid, ambitie vond ik maar een naar woord. Dankzij dit traject weet ik dat die twee goed naast elkaar kunnen bestaan.” Dit besef resulteerde in concrete stappen én een promotie twee weken voor het einde van het leertraject. “Ik denk dat een leidinggevende functie goed bij me past en sta mezelf toe om hiernaar te streven. Als je me dit van tevoren had verteld, had ik je niet geloofd.”
Teacher leaders zijn de drijvende kracht achter positieve veranderingen binnen scholen. Wil jij ook een inspirerende teacher leader worden die het verschil maakt in het leven van leerlingen en collega’s? Klik dan hier voor meer informatie en om je aan te melden voor het 1801-leertraject Vakmanschap. Heb je een specifieke (andere) vraag? 1801 ondersteunt onderwijsprofessionals, teams en organisaties met coaching, (incompany) trainingen en multidisciplinaire oplossingen op maat. Neem vrijblijvend contact met ons op. We denken graag met je mee!
Ik wil graag vrijblijvend contact.