Prinses Beatrixschool Heemstede investeert in passend aanbod basisvaardigheden

“Iedere leerling heeft het recht om in elke les wat te leren ”
Het gemiddelde prestatieniveau van de Prinses Beatrixschool in Heemstede ligt door de lage weging boven het landelijk gemiddelde. Toch heeft het team het gevoel dat er méér in hun circa 350 leerlingen zit. “Onze basisgroep is eigenlijk al een plusgroep”, zegt schoolleider Lisette Vlek-Van Marken. “Om te voorkomen dat leerlingen achterover gaan leunen, moet je dus echt een ander aanbod aanbieden.” Om de lat omhoog te krijgen, zocht de school hulp bij 1801 jeugd & onderwijsadvies.
De Prinses Beatrixschool staat in een bovengemiddelde wijk in Heemstede, pal aan het Heemsteeds Kanaal. Het is een idyllisch plekje met mooie huizen, oer-Hollandse vergezichten en plezierbootjes langs de kant. Ook binnen de school ziet de situatie er op het eerste gezicht rooskleurig uit. Het merendeel van de leerlingen is afkomstig uit welgestelde, hoogopgeleide gezinnen en scoort gemiddeld hoog op de basisvaardigheden. Het relatief jonge team werkt in een goede, professionele sfeer samen en er is sinds twee jaar een nieuwe, bevlogen directeur. Toch zocht de school contact met 1801 vanuit de wens om alle leerlingen een beter passend aanbod te bieden en de school naar een nog hoger plan te tillen.
“Het moet schuren om te kunnen leren, want anders doen leerlingen wat zij eigenlijk al kunnen”
Inzicht in de populatie
“Twee jaar geleden hebben we onze populatie opnieuw in kaart gebracht”, vertelt Lisette. “Dat gaf weer een frisse blik op wie onze leerlingen zijn, wat zij nodig hebben én wat wij nodig hebben om dat te kunnen bieden. We hadden al bewust gekozen voor thematisch onderwijs en het werken met bouwen. Zo hebben we op onze school telkens drie combinatieklassen van de groepen 1/2, 3/4, 5/6 en 7/8. En sinds afgelopen schooljaar geven we elke drie weken op de vrijdagmiddag workshops, zoals vogelspotten, 3D-printen, programmeren, muziek, koken, drama en kunst. Zo willen we onze leerlingen hun talenten laten ontdekken. Daarnaast blijven we natuurlijk inzetten op het verbeteren van de basisvaardigheden. Daarvoor geldt: het moet schuren om te kunnen leren, want anders doen leerlingen wat zij eigenlijk al kunnen.”
Uitdagen op niveau
Bram Heutink, docent groep 7/8 C en sinds twee jaar rekencoördinator, knikt instemmend. “Als je de dingen doet zoals ze horen en je blijft steeds hetzelfde doen, dan wordt het saai. We willen onze leerlingen uitdagen, maar niet te snel kiezen voor de optie om een leerling te laten versnellen.”
Gevoelsmatig voelde Bram aan dat de standaard rekenles om die reden niet voldoende was. Maar hoe hij het rekenonderwijs beter kon afstemmen op de leerlingpopulatie en het leer- en werkplezier van leerlingen én collega’s kon verhogen, dat vond de onervaren rekencoördinator lastig. “Je moet weten wie je voor je neus hebt en werken vanuit de overtuiging dat iedereen zelf kan en mag nadenken”, zegt Bram. “Dat zit hier wel goed, iedereen voelt de urgentie. Het was dus zaak om het onderwijs zo in te richten dat we alle leerlingen op een goede manier kunnen uitdagen op hun eigen niveau.”
“We willen alle leerlingen op een goede manier kunnen uitdagen op hun eigen niveau”
Flexibel maatwerk
1801 stelde hierop een maatwerktraject samen dat volledig was afgestemd op de behoeften van de school. De aanpak bestond uit drie studiedagen verspreid over het schooljaar, klassenbezoeken en begeleiding van rekencoördinator Bram. De focus lag daarbij op het gebruikmaken van formatieve technieken (waaronder het stellen van controle-van-begripvragen), differentiëren tijdens de instructie (onder andere door opdrachten op verschillende niveaus te geven en rijke rekenvragen te stellen), en het geven van instructie en feedback aan sterke rekenaars die bezig zijn met verrijkingsstof.
“Het was een heel fijn traject”, zegt Bram. “Conny Bodin, adviseur bij 1801, is deskundig, flexibel en toegankelijk. We kenden haar al omdat ze ook het rekennetwerk van TWijs begeleidt, het bestuur waaronder 34 scholen in Haarlem en omgeving vallen. Dat maakte het voor ons team veel minder spannend; iedereen was meteen bereid om de deur open te zetten voor de klassenbezoeken.”
Zichtbare impact
De impact van het traject werd al snel zichtbaar. Bram: “Na elke studiedag noteerden we speerpunten op het bord in de koffieruimte, die gelijk door het team werden opgepakt. Door blokvoorbereidingen samen te doen in de bouw en regelmatige werkvoorbereidingsbijeenkomsten houden we het onderwerp actueel. En tijdens de klassenbezoeken zag je dat er meteen iets met onze feedback was gedaan. Je zie gewoon dat het werkt! Van groep 3 tot met 8; overal in de school zitten leerlingen met een wisbordje. En zie je leerlingen teruggaan naar hun plek als ze de stof beheersen.”
Gezamenlijke inspanning
Grootste winst voor Bram is overzicht, structuur en de theoretische onderbouwing van de leerlijnen, waardoor hij nu beter kan uitleggen “waarom we doen wat we doen”. Ook het oefenen met gesprekstechnieken heeft hem geholpen om te groeien in zijn rol als rekencoördinator. “Conny en Bram gingen eerst samen de klassen in en daarna werd het stokje heel natuurlijk aan Bram overgedragen. Dat was mooi om te zien”, aldus Lisette. “Bram heeft zich supergoed gepositioneerd. Hij neemt zijn rol serieus en wordt door het hele team geaccepteerd. Dat is natuurlijk cruciaal.” Lisette is vooral blij met de bewustwording en gezamenlijke inspanning van het team. Alles grijpt in elkaar: we zijn continu aan het ‘lussen’, doorontwikkelen en borgen. En onze aanpak werkt: de resultaten stijgen nog steeds. Daarom gaan we in het nieuwe schooljaar op dezelfde manier aan de slag met de basisvaardigheid taal-Nederlands.”
Ondersteuning door 1801
Het team is trots op de bereikte resultaten en blij met de multidisciplinaire en systemische ondersteuning van 1801. “Renske kijkt goed naar onze behoeften en sluit hier goed op aan”, zegt Carina. “En als zij iets niet weet, brengt ze ons in contact met een van haar collega’s. Zo profiteren we van alle kennis en expertise binnen 1801, maar wordt onze school niet overlopen door experts.” Kirsten waardeert vooral de klik van haar team met 1801 en het onderlinge vertrouwen. “We weten wat we aan elkaar hebben en welke kant we op willen. Bovendien kan Renske de theorie goed vertalen naar de praktijk. Met haar tips en adviezen kun je direct aan de slag.”
1801-onderwijsadviseur Conny Bodin over het traject:
“Ik heb met veel plezier op de Prinses Beatrixschool gewerkt. Tijdens het intakegesprek werd de startsituatie helder verwoord. Dat maakte het mogelijk om het traject goed af te stemmen op de wensen van de school. Tijdens de teambijeenkomsten waren de teamleden betrokken en in februari was goed zichtbaar dat het lukte om de rekenlessen steeds beter af te stemmen. Twee voorbeelden: kleuters werden uitgedaagd om na te denken over overeenkomsten en verschillen tussen vormen (waaronder een parallellogram) en leerlingen in de middenbouw kregen de uitkomst van een deelsom met rest en bedachten wat de som zou moeten zijn. Het positieve resultaat heeft zeker ook te maken met de professionele cultuur op de school, waardoor het voor de teamleden steeds duidelijk bleef met welke kansen ze aan de slag konden gaan.”
Wil je meer weten over verbeterde basisvaardigheden voor jouw school?
Vraag eens een vrijblijvend adviesgesprek aan. De specialisten van 1801 staan voor je klaar.