Meertaligheid biedt kansen – ook vóór de peuterspeelzaal

Ouders in hun kracht – hoe de speelgroep van JES Rijnland werkt aan taal, zelfvertrouwen én verbinding
In Leiden komen iedere week ouders met jonge kinderen van 1 tot 2 jaar bij elkaar in de speelgroepen van JES Rijnland. Het gaat om kinderen die (nog) geen kinderopvang bezoeken. In een vertrouwde setting wordt samen gezongen, gespeeld en geleerd. Sociaal professional Fatiha begeleidt de bijeenkomsten met warmte en kennis van zaken – en ziet iedere ronde opnieuw wat het ouders oplevert.Op de foto: Fatiha Makrini
Samen spelen én leren
“De speelgroep duurt twaalf weken. Elke ochtend beginnen we met een liedje en gebruiken we een ‘schatkist’ vol creatieve activiteiten – van verven tot bellen blazen. Daarbij leg ik uit waarom iets goed is voor de ontwikkeling van het kind. Veel ouders spelen met hun kind, maar praten er weinig mee. Ik laat zien hoe belangrijk taal is en hoe eenvoudig je daar thuis al mee kunt beginnen,” vertelt Fatiha.
Ruimte voor ontmoeting en vragen
In de groep ontmoeten ouders elkaar, vaak voor het eerst. “Sommigen hebben weinig sociale contacten. Hier ontstaat herkenning, vertrouwen en soms zelfs vriendschap. We hebben ouders uit allerlei achtergronden – expats, Nederlandstalige gezinnen, hoger en lager opgeleid – en allemaal willen ze weten: doe ik het goed? Ik geef tips over opvoeding, voeding, spelen en het belang van de moedertaal, en help bijvoorbeeld met inschrijven voor taallessen of peuterspeelzaal.”
Samenwerking met 1801: een waardevolle aanvulling
Elke maand sluit logopedist Marga van 1801 aan bij de groep. “Dat is zó waardevol,” zegt Fatiha. “Ouders hebben veel vragen over taalontwikkeling, bijvoorbeeld als hun kind nog niet praat. Marga stelt gerust, legt dingen uit en biedt handvatten. Ze bespreekt thema’s als schermtijd, speengebruik en tweetaligheid. Ouders voelen zich gehoord – ze zeggen vaak: ‘Ik ben blij dat ik haar heb gesproken."
Meer zelfvertrouwen, meer kansen
Na twaalf weken ziet Fatiha duidelijke veranderingen. “Ouders voelen zich zekerder en praten meer met hun kind, ook in hun eigen taal. Ze zingen, lezen voor en spelen samen. Kinderen leren omgaan met anderen en worden voorbereid op de peuterspeelzaal. Maar het mooiste is: ouders gaan stralen. Ze merken: ik kan dit. En dát is de kracht van deze groep.”
Contact
Heb je vragen over meertalige opvoeding of taalontwikkeling? Neem gerust contact op met Marga van Mil via m.vanmil@1801.nl – ze denkt graag met je mee.